Posts

The What vs The Who

The What vs The Who Me as a bos. 😄 "Pandai mana pun, belajar luar negeri pun, ada PhD sekali pun, kalau tak kenal siapa-siapa dan jika tak ada 'cable', awak tak akan ke mana juga" Klise berkaitan "What vs Who" Saya kenal ramai orang. Saya kenal YB Menteri Pendidikan, saya kenal YAB Perdana Menteri, saya kenal SPB YDP Agong dan ramai lagi. Tapi, sama ada mereka kenal saya atau tidak, itu persoalan kedua. 😉 Adakah saya menjadi bos sebab 'who' atau sebab 'what'? Atau sebab time base dan dah masuk zon? Biarlah bukti yang berbicara. Let the evidence speaks for itself. Namun, dalam ilmu kepimpinan atau lebih spesifik ilmu sumber manusia, kadar permohonan seorang anak buah untuk pindah juga, mencerminkan kehebatan atau keburukan seseorang itu memimpin. "There is no such thing as bad jobs. People don't leave bad jobs, they leave bad bosses" Tak ramai membandingkan "What vs Who" dalam konteks ini. Leadership is both science a

1st100days

Image

16092021 Jalan-jalan Hari Malaysia

Image
Alhamdulillah 🤲 Sempena Hari Malaysia 2021, sempat ber-QTime bersama #bidadari Aida Suhaini Ali  dan #anak2abah #misihutan #misiJPS Bukit Jernih #bukitjernih Capati RPA Chuping #capatichuping Gua Kelam #guakelam Wang Kelian View Point #wangkelian #viewpoint Bukit Ayer #bukitayer #supportdomestic #qtime #jagasop #mayAllahease

25082021 Timbalan Pengarah Pendidikan (Perancangan) JPN Perlis

Image
  Hello world! #amanah yang diberi #tunai tetap kami tunaikan! Alhamdulillah, Malam ni tidurku pasti tak kenyang. Tidur malam ini bukan tidur orang biasa. Tidur malam ini adalah tidur seorang anak Perlis yang berasal dari humble beginnings... Tidur orang yang pernah menimba ilmu di Sekolah Tengku Budriah, SMK Agama Alawiyah Arau, University of Jordan, Maktab Perguruan Islam Bangi #MPI , Universiti Utara Malaysia #UUM #EdD . Terima kasih #abah #mama #family Terima kasih #cikgu #lecturers #classmates #almamater Mohon doa kalian. Mandiku pasti tak nyenyak. Mandiku, bukan mandi orang biasa. Mandi esok adalah mandi seorang yang pernah berbakti di SMK Desa Kencana Lahad Datu Sabah, di SMK Abi Kangar, di SMK Agama Arau TMUA, di Education Malaysia Sydney Australia, di SMK Putra Kangar, di Sektor Pendidikan Islam, di Sektor Perancangan. Terima kasih #colleagues #bosses #subordinates Terima kasih #anakmurid Mohon doa kalian. Makanku pasti tak basah. Makan bukan makan orang biasa. Maka

evo me

Image

NUTP dan Tekanan Guru!

NUTP dan terbebannya guru. JPN dan PPD dikambing hitam? UPSR dah tak ada. PT3 ditangguh lagi. Khabarnya termuncul sudah dua kelompok guru. Kumpulan A yang buat-buat lega, pilih untuk goyang kaki, que sera sera, apa nak jadi, jadilah. Ada pula kumpulan B. Guru yang terlonjak-lonjak suka apabila autonomi guru diiktiraf. Suka dengan fleksibiliti dan kepercayaan yang diberikan agar dapat diserlahkan kreativiti. Guru dapat serlahkan kemahiran menggunakan aplikasi web 2.0. Guru dapat praktikkan student-centered learning , community-centered learning dan macam-macam lagi. Kumpulan ini suka dapat design kurikulum sendiri (tapi masih dalam skop KPM la)... Suka dapat aplikasikan pelbagai jenis pentaksiran yang menarik, inovatif dan kreatif. Saya belum buat survey untuk dapatkan pecahan sebenar kumpulan guru A dan B. Mungkin ada kumpulan C yang saya tidak tahu. 😞 Namun pada firasat saya, mejoritinya berada dalam kumpulan B. Saya ajak NUTP dan rakan guru untuk kembali kepada alasan pertama kita

UPSR dan Autonomi Guru!

Image
Professional Judgement! Saya perasan ada guru yang minta UPSR dikekalkan. Sebab apa? Untuk apa? Antara hikmah Pandemik Covid-19 ini, adalah pembuktian bahawa Malaysia tidak berhajat kepada satu peperiksaan berpusat untuk peringkat pendidikan rendah. Tak ada peperiksaan pun, murid boleh masuk sekolah menengah. Boleh jer pilih sama ada ke SBP atau SMKA atau ke MRSM atau feeder school atau mana-mana sekolah pilihan. Cuma saya tidak puas hati bila waktu permohonan, ibu bapa diminta buat tiga pilihan. Tapi waktu proses, kenapa hanya pilihan pertama sahaja yang diambil kira? Tak cukup tenagakah? Tak ada kepakarankah? Atau sistem dan faktor manusia belum bersedia? Please sort this out ASAP! Kembali kita kepada tajuk Guru dilatih untuk menjadi pendidik, pengolah kurikulum, pembuat keputusan, pelaksana kurikulum dan pentaksir. Selama ini, orang lain buat kurikulum (BPK), orang lain buat latihan (BPG), orang lain olah kreativiti (BPSH) dan orang lain pula yang mentaksir (LPM). Persoalan saya. 1.